GR |  ENG
ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ_24/11/2015


Δραστηριοποιείσαι στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων; Μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου μονάδα οικοτεχνίας

Σε ισχύ βρίσκεται η ΥΑ 4912/120862, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2468/Β/17.11.2015, με τίτλο «Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)».
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.
Επίσης είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.
Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
  • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
  • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
  • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
  • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
  •  Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
  • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ).
Η ομάδα της Lotus Business Consulting είναι κοντά σου σε κάθε σου βήμα για την επιτυχία του νέου σου εγχειρήματος, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις:

  1. Έλεγχο προϋποθέσεων για την δημιουργία της οικοτεχνικής μονάδας.
  2. Εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων / επενδυτικών προγραμμάτων για την υλοποίησή της οικοτεχνικής μονάδας.
  3. Aνάλυση δυνατότητων επεξεργασίας & τυποποίησης των προϊόντων.
  4. Ανάλυση κόστους αγοράς και λειτουργίας κτηριακού & μηχανολογικού εξοπλισμού.
  5. Τεχνική υποστήριξη στην εξεύρεση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού και των κατάλληλων υγειονομικών απαιτήσεων.
  6. Εκπαίδευση υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  7. Εκπόνηση σχεδίου  HACCP.
  8. Απαιτήσεις σήμανσης τυποποιημένων προϊόντων. Σχεδιασμός ετικέτας και συσκευασίας.
  9. Ανάλυση κόστους παραγωγής τελικών προϊόντων. Ανάλυση τιμών πώλησης χονδρικής και λιανικής.
  10. Εκπόνηση Marketing plan.
 Για οποιεσδήποτε πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.    

<< πίσω
<< αρχή