GR |  ENG
Ο λωτός παραμένει ένα άγνωστο φρούτο στην Ελλάδα αν και υπήρχε από την αρχαιότητα_24/10/2011



Ο λωτός είναι ο καρπός της λησμονιάς ανέφερε ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Λωτοί υπήρχαν από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν αυτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα. Σίγουρα όμως δεν είναι ίδιοι με εκείνους που έφεραν οι Ισπανοί από την Άπω Ανατολή στην Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες λωτών αυτοί που είναι στυφοί στη γεύση και για να φαγωθούν πρέπει να μαλακώσουν και αυτοί που τρώγονται σκληροί. Οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του λωτού στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρώτα φρούτα που ήρθαν στην αγορά ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, δηλαδή τρώγονταν μόνο όταν είχαν ωριμάσει πολύ καλά και μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνταν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας αυξήθηκαν οι εισαγωγές λωτών. Καθοριστικός παράγοντας στην αποδοχή του λωτού από τους καταναλωτές υπήρξε η εισαγωγή από μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων νέων ποικιλιών που δεν είναι στυφές και τρώγονται όπως το μήλο.

Στην Ευρώπη παράγονται σήμερα πάνω από 100.000 τόνοι λωτών, που καλύπτουν τις ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών. Στις ευρωπαϊκές αγορές κυριαρχεί η Ιταλία με 51.000 τόνους, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η Ισπανία που μόλις την τελευταία τριετία έφτασε την ετήσια παραγωγή της στους 70.000 τόνους από τους οποίους εξάγει το 62%.

Η μεγάλη χώρα παραγωγής λωτού στην παγκόσμια αγορά είναι η Κίνα. Ακολουθούν Κορέα, Ιαπωνία και Βραζιλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στην συστηματική καλλιέργεια του λωτού η Ν. Αφρική, η Αυστραλία, η Ινδία και η Τουρκία.

Πηγή: www.agrotypos.gr


<< πίσω
<< αρχή